top of page

Når selskapet har gått konkurs – hva nå

  • Forfatterens bilde: Erik Chr. Heen
    Erik Chr. Heen
  • 6. juni 2024
  • 1 min lesing

Oppdatert: 24. sep. 2024

Er krisen for stor og mulighetene for fremtidig utvikling få? Er regningsbunken stor og fremtidsutsiktene dystre? Da kan en konkursbehandling være eneste utvei.


En konkursbehandling vil ofte være siste utvei, som rammer hele verdikjeden, både internt i bedriften, leverandører, kreditorer, ansatte og eiere.


Først litt om hvem som kan begjære åpning av konkurs;


I utgangspunktet er det styret i selskapet som har plikten til å begjære oppbud (begjære åpning av konkurs). Dersom styret ikke overholder denne plikten vil imidlertid også kreditorene kunne begjære konkurs åpnet. Ansatte kan på bakgrunn av bl.a. udekket lønn også be om åpning av konkurs.


Utgangspunktet er at den som begjærer åpning av konkurs skal innbetale et beløp til tingretten som sikkerhet for å dekke omkostningene ved en konkursbehandling (https://www.domstol.no/no/rettsgebyr-og-kostnader/).


Selskapet selv og ansatte er fritatt for denne betalingsplikten. Begjæringer vil derfor ofte sendes fra selskapet selv, ansatte og Skatteetaten.


Når et selskap går konkurs eller står i fare for å gå konkurs, er det kreditors stilling som står i fokus, og ikke lenger aksjonærenes.


Ved åpning av konkurs er det viktig at selskapet har kontroll på skatt, mva, oppgaveplikter, regnskap, ansatte, protokoller osv. Rettslig virkning av at det blir åpnet konkurs er at selskapet mister retten til å råde over sine eiendeler.


Det oppnevnes en advokat som bostyrer som overtar disposisjonsretten over eiendelene, også kalt generalbeslag. Utgangspunktet er at kreditorer ikke på en urettmessig måte skal forfordeles.


Bostyrer har flere oppgaver, men en overordnet oppgave er å ivareta kreditorenes felles interesser og prøve å få mest mulig penger inn i konkursboet, samt å fordele verdiene.


Advokatbistand konkurs

We form close bonds with our clients and offer the best possible value. We recognize that industry knowledge, and understanding our client’s business is crucial to providing the best services.

- Steven W. Tilley, daglig leder

Logo ECIT Law

ECIT LAW Advokater AS

Org. nr: 981 472 470

Følg oss her

  • LinkedIn

Her finner du oss

ECIT Law er i dag til stede på fire steder i Norge. Vi ønsker å utvide vår tilstedeværelse til flere norske byer og andre nordiske land. Hvis du er interessert i å utforske et partnerskap, vil vi gjerne snakke med deg!

HØNEFOSS

Hvervenmoveien 49, 3511 Hønefoss

        post@ecitlaw.com
        +47 32 12 32 12

OSLO

Møllergata 23, 0179 Oslo

        post@ecitlaw.com
        +47 32 12 32 12

FORNEBU

Rolfsbuktveien 2, 1364 Fornebu

        post@ecitlaw.com
        +47 32 12 32 12

© 2024 av damene i Meraki Marketing AS

  • LinkedIn
  • ECIT Law Advokater AS
bottom of page