Minstelønnsnivå for profesjonelle fotballspillere
I NFF’s overgangsreglement § 1-2 fremkommer hvilke forutsetninger som gjelder for om en fotballspiller skal anses som profesjonell spiller eller amatørspiller. Bestemmelsen lyder som følger:
§ 1-2 Definisjoner
Mathias T. Gebremichael, advokat og partner, gir råd til fotballspillere vedrørende kontraktsspørsmål
Profesjonell spiller:
«En spiller som er over 15 år og mottar godtgjørelse utover kostnadsrefusjon. Profesjonell spiller skal ha skriftlig kontrakt.»
Amatørspiller:
«En spiller som ikke mottar godtgjørelse utover kostnadsrefusjon.»
Av definisjonene over utledes at en fotballspiller kan signere sin første proffkontrakt med en klubb fra den dag fotballspilleren har fylt 16 år.
Når en fotballspiller undertegner en proffkontrakt med en klubb står det i reglementets § 3-2 bokstav c at spilleren skal ha en lønn som står i forhold til det antall timer pr. uke som spilleren deltar i kamp, trening og markedsarbeid. I NFF sin veileder for overgang for profesjonell spiller, vises det til ovennevnte bestemmelse, samt en henvisning til hva som anses å være retningsgivende lønn i en profesjonell kontrakt.
Det er her lagt til grunn følgende:
Alle kontrakter som signeres mellom klubb og spiller sendes i kopi til forbundet. Konsekvensen av at klubben sender inn en kontrakt på under det beløpet som er satt som minstelønn for en stillingsprosent, vil være at kontrakten ikke vil bli godkjent.
Aktuelle problemstillinger ved signering av fotballkontrakt
I februar i år gikk advokat i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), Eirik Monsen ut med en uttalelse om at norske toppklubber ansetter fotballspillere på lav stillingsprosent for å presse ned lønninger. I henhold til lønnsnivåene skissert over har en klubb muligheten til å sette spillerlønnen ned til NOK 4104,- per måned dersom klubben ansetter en spiller i en 20 % stilling.
En interessant problemstilling som dukker opp i denne sammenheng er: Kan en spiller som spiller i Eliteserien eller Obos-ligaen ansettes i en reell 20 % stilling?
Når klubber i Eliteserien og Obos-ligaen signerer spillere på proffkontrakt, bruker klubbene Norges Fotballforbunds standardkontrakter for midlertidig tilsetting av profesjonelle fotballspillere for ansettelsen. I nevnte avtale vil klubben ha anledning til å fylle inn punkter som stillingsprosent for ansettelsen (jf. avtalens punkt 5).
Undertiden har det vist seg at flere spillere som spiller i Eliteserien og Obos-ligaen har kontraktsfestede stillingsprosenter i sine kontrakter som ikke samsvarer med faktisk og reell arbeidstid. Etter vårt skjønn er det ikke gjennomførbart å inneha en 20% stilling når man er profesjonell spiller i Eliteserien eller Obos-ligaen. Det formodes at alle spillere som spiller for en klubb i Eliteserien eller Obos-ligaen pålegges samme, eller tilnærmet samme arbeidsmengde. Basert på forannevnte er det vanskelig å forsvare ulike stillingsbrøk for spillere som spiller i samme klubb eller samme liga. Likevel så er stillingsprosenten noe som må vurderes konkret.
Gjeldende regler for arbeidslivet gjelder også for fotballspillere på kontrakt
Det følger av arbeidsmiljølovens formålsparagraf, § 1-1 c) at, arbeidstaker skal sikres «trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet».
Videre fremkommer det av arbeidsmiljøloven § 14-4a at:
«Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden».
Verdt å merke seg er at det ikke stilles noe minimumskrav til hvor mye ekstra man må ha jobbet, for at retten til en økt stillingsprosent skal kunne gjøres gjeldende.
Sannsynlig at standardkontrakten for fotballspillere endres i nærmeste fremtid Norsk Fotballforbund (NFF) har kommentert følgende om problemstillingen:
“Vi har en dialog med NISO om dette og det er klart at vi er kjent med problemstillingen. Det er sikkert mange av spillerne som er på kontrakter med lave stillingsprosenter som har en jobb som krever mer enn de timene de faktisk blir lønnet for.» (Link til artikkel i VG)
Det er mye som taler for at det kan forventes en endring vedrørende gjeldende problemstilling. Et ikke utenkelig utfall kan bli at det legges opp til at det introduseres flere nivå av profesjonelle kontrakter, der det kan være tenkelig at minstelønn for de ulike nivåene vil variere.
Vårt råd om stillingsbrøk som fotballspiller
Den stillingsbrøk klubben har avtalt med flertallet av sine spillere vil til enhver tid gjenspeile (eller i det minste gi indikasjoner på) det klubben selv mener er riktig stillingsbrøk opp mot faktisk og reell arbeidstid i klubben. En spiller som får tilbudt proffkontrakt bør derfor før signering forsøke å undersøke hvilken stillingsprosent øvrige spillere i klubben har i sin kontrakt. For det tilfellet at en spiller skal bli satt til å utføre arbeid på lik linje med andre profesjonelle spillere i klubben, som etter det spilleren er kjent med skal være ansatt i 100% stilling, bør slik stillingsprosent også kunne være representativt og gjøres gjeldende som spillerens stillingsprosent ved ansettelsen.
Undertiden har det vist seg at særlig unge talenter blir utsatt for urimelig forskjellsbehandling ved inngåelse av proffkontrakt. Som en 16 år gammel utøver som skal signere sin første proffkontrakt kan det være stor risiko for at man skriver under på en arbeidskontrakt som gjør at du får en svært lav lønn i flere år når du kanskje skal gjøre de samme oppgavene som stort sett alle de andre på laget ditt, som tjener mye mer. Vårt råd er derfor: vær obs på bestemmelser i kontrakten om lønnsnivå, lønnsutvikling, bonuser, kontraktslengde, og ikke skriv under på en arbeidskontrakt som gjør at du får en svært lav lønn i flere år når du kanskje skal gjøre de samme oppgavene som dine kollegaer som tjener mye mer.
Slik går du frem hvis du allerede har signert en arbeidskontrakt med en stillingsprosent på 20% og en minstelønn på NOK 4104 per måned
Legg fram et skriftlig krav til klubben, der du oppgir grunnlaget for kravet. Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål knyttet til denne artikkelen eller om du trenger bistand til å kartlegge om du har et reelt krav om lønnsøkning hos din eksisterende klubb.
Vi rådgir både unge og etablerte fotballspillere i Norge og internasjonalt, og har lang erfaring med forhandlinger av lønnsforhold på vegne av våre klienter.
Vi rådgir både unge og etablerte fotballspillere i Norge og internasjonalt, og har lang erfaring med forhandlinger av lønnsforhold på vegne av våre klienter.
Comments